De geschiedenis van de Indorock

De geschiedenis, van wat pas veel later Indo Rock werd genoemd,
begint in de tweede helft van de jaren vijftig.

Indische en Molukse jongeren die uit het voormalig Nederlands Indië naar Nederland waren gerepatrieerd, waren in Nederlands Indië al eerder door Amerikaanse militairen met de Rock and Roll in aanraking gekomen, maar zij gaven er een speciaal eigen tintje aan welke was terug te voeren op hun eigen muzikale achtergronden zoals krontjong en gamelan muziek. Als Indorock ging deze muzikale stroming de geschiedenis in!

Het is grappig dat in de (pop)‘literatuur’ over de diverse Indische bands is te lezen, hoe ze indertijd zijn begonnen: op huisfeestjes met instrumenten die op afbetaling werden gekocht, op een oud drumstelletje en met geïmproviseerde, vaak zelf in elkaar gemaakte, boxen waar het geluid door heen kwam.

Later speelden de Indobands op georganiseerde, meestal kleinschalige, zogenaamde Indische contactavonden door het hele land. In het gebouw van de Haagse Dierentuin werd voor het eerst een groot opgezette Indische culturele avond georganiseerd. De avonden waren steeds grootschaliger en het podium voor alle Indobands die al naam hadden. En als ze dat nog niet hadden, kregen ze die daar wel. In die tijd, 1957/1958, traden onder andere op The Hot Jumpers en de Black Dynamites op Indische avonden en natuurlijk ook de legendarische Tielman Brothers.

De Tielman Brothers waren in de jaren 1958 tot 1964 toonaangevend en de 1ste Indorock band met een eigen compositie: “Rock little baby of mine’ was hun 1ste hit. Zij waren enorm populair vanwege hun shows: acrobatische toeren waarbij o.a. met gitaren gesmeten werd en de onverwachte dynamische tempowisselingen.

Zij waren het voorbeeld voor de vele Indorock bands die toen werden geformeerd: o.a. de Poetiray Brothers en de Crazy Rockers zijn bekende namen. In die jaren gingen die bands naar België en Duitsland voor het ‘grote’ geld.

Indorock als stroming: een unieke samensmelting van invloeden, met de kenmerken van geluidseffecten en veel echo op de gitaar, die geleid heeft tot een stijl die op podia in Europa toegejuicht werd.

De Indorock had de toon gezet voor de verdere ontwikkeling van de Nederpop. De basis van de muzikale stroming van Indorock is nu nog duidelijk te horen in de hedendaagse Indobands.

Met een eigen geluid en interpretatie van verschillende muziekstijlen uit de jaren ’50 en ’60 alsook met Jazz invloeden, maken de eigen identiteit van de huidige bands.

Indorock is een stukje cultuur dat behouden moet blijven…..!!

Daarom organiseert TLP Productions samen met Benny Poetiray een Indorock Factory.

Dit wordt gehouden op zondag 26 februari 2023 in Zalencentrum De Brug Dunantlaan 1 2811 CA Reeuwijk.

The Crazy Rockers, The Rocking Teens, The Java Guitars, Streetrollers en de Jazzmaster Mania verlenen hun muzikale medewerking.

Presentatie is in handen van Edu Schalk.

Podiumprogramma begint om 14:00 tot 21:00 uur. Zaal open 13:30 uur.

U kunt zich via deze link aanmelden

Dit belooft een mooie muzikale middag te worden!!

Kijk voor alle informatie op de website van  www.tlpproductions.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *